CARTEA CA JOC – intervenţie culturală de artă participativă

  • Perioada: 12-22 martie, Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, Nr. 135
  • Număr de participanți și participante: 8-10 elevi și eleve din clasele aIVa
  • Durata atelierului: 1 oră și 30 de minute, de marți până vineri
  • Prezentarea finală: vineri, 22 martie, la Școala Gimnazială nr 135
  • Romanul: HARRIET SPIONEAZĂ, de Louise Fitzhugh, traducerea Laura Sandu
  • Acces: gratuit

Cartea ca joc. Lecturi performative în școlile bucureștene este un proiect de educație culturală, care își propune stimularea și încurajarea lecturii în rândul copiilor și adolescenților, prin implicarea lor directă atât în etapa finală de prezentare publică a lecturii performative, cât mai ales în etapa premergătoare, de transformare a textului scris pentru a fi citit, în text menit a fi reprezentat scenic.

Prin implicarea directă a copiilor, ne propunem potențarea creativității și abilităților de comunicare ale acestora, în calitate de beneficiari direcți, creșterea calității receptării unui text literar, înlesnirea procesului de a genera reprezentări concrete pentru multitudinea de idei, sentimente, emoții izvorâte din actul lecturii.

Proiectul își propune să exploreze universul lecturii prin mijloacele teatrului educațional, să-i apropie pe copii, prin intermediul spectacolelor-lectură și al atelierelor teatrale, de cărți care le pot influența devenirea. Cartea ca joc este un laborator de lecturi și jocuri teatrale cu rol formator, care îi conectează pe tineri cu opere literare contemporane, prin intermediul cărora aceștia își diversifică orizontul de cunoaștere și experiență.


Despre coordonatorii atelierelor:

Mihaela Michailov este dramaturg și jurnalist teatral, Lector univ. Dr al UNATC I. L. Caragiale, București, membru fondator al Centrului de Teatru Educațional Replika. A scris piese de teatru pentru copii și adolescenți, care au fost traduse în bulgară, engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă. A coordonat ateliere de scriere creativă cu grupuri de copii și adolescenți din mai multe orașe, în țară și străinătate.

Radu Apostol, născut în 1977, este regizor de teatru și TV, Conf. Univ. Dr. al UNATC I.L. Caragiale, București, și profesează în cadrul Facultății de Teatru, departamentul Regie de Teatru. Este membru fondator al Centrului de Teatru Educațional Replika, de pe strada Lânăriei 93-95. A regizat spectacole de teatru și filme de mediu metraj de televiziune, lucrează la Ager Film ca regizor de dublaj pentru desene animate (seriale, filme).

Centrul de Teatru Educaţional Replika este un spaţiu independent, interdisciplinar, dedicat îmbinării artelor într-un concept unitar, destinat colaborării dintre artiști profesioniști și comunități sau grupuri insuficient reprezentate şi încurajând un teatru pentru un public tânăr şi implicat. Teatrul educaţional, arta participativă, artistul activist lucrând cu şi pentru comunitate sunt concepte de bază pentru noi.

CARTEA CA JOC este un proiect inițiat de Asociația Culturală Replika și co finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.