Replika

Centrul de Teatru Educațional Replika s-a născut din dorința unor artiști de stabilitate și progres într-un peisaj incert și total neprietenos pentru inițiativele independente. Centrul Replika s-a născut din nevoia de a aduce în discursul obişnuit, de zi de zi, problemele cu care se confruntă societatea românească într-o formă ușor de înțeles și ușor de relaționat.

Fondat de Asociația Culturală Replika, Centrul de Teatru Educațional Replika și-a deschis porțile pe 13 februarie 2015 într-o veche hală din zona Tineretului din București. Cei 4 membri fondatori, Mihaela Michailov, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu și Radu Apostol, au decis să deschidă acest spațiu în urma experienței lor din sfera teatrului angajat social, unde au descoperit că principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor nu participă sau nu își trimit copiii la activități culturale este lipsa resurselor financiare pentru procurarea biletelor de intrare. De asemenea, ei au identificat o nevoie acută de reprezentare a categoriilor sociale vulnerabile şi de prezentare cât mai logică și simplă a problemelor cu care se confruntă comunitățile sub forma de spectacole de teatru, după care se pot organiza dezbateri, în urma cărora se pot găsi soluții sau noi căi de apel.

Suntem de părere că oricine are deptul să participe la activități culturale, iar acest drept nu trebuie să fie îngrădit de puterea financiară existentă. Din acest motiv, facem efortul ca toate activitățile Centrului Replika să aibă intrarea gratuită pentru toți cei care ne trec pragul.

Fiind un spaţiu 100% independent, ne bazăm pe finanţările la care aplicăm neobosit, an de an, şi pe donaţiile punctuale, individuale, fără de care Centrul nu ar fi existat de la bun început (de la cabluri şi aparatură, la vopsele, scaune etc.). În 2016 am fost copleşiţi de răspunsul peste aşteptări la campania noastră IndieGoGo de strângere fonduri pentru repararea acoperişului Centrului. Generozitatea atâtor oameni ne mobilizează să continuăm să navigăm birocraţia stufoasă, legislaţia vagă şi scepticismul instituţiilor faţă de activitatea noastră „voluntară”.

Îţi place ce vezi la Centrul Replika? Şi tu ne poţi susţine!

DE CE TEATRU EDUCAŢIONAL?

Ideea de Şcoală şi ideea de Teatru nu sunt decât una şi aceeaşi idee. Ele s-au născut împreună.

Teatrul Educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a genera demersuri artistice de reprezentare colectivă. Orice spectacol teatral are, mai mult sau mai puțin un rol educativ. Teatrul Educațional  își propune să stimuleze și să educe permanent, atât în procesul de lucru, cât și în timpul reprezentațiilor teatrale, forța de improvizație, implicarea și soluționarea spontană a unor situații scenice, inteligența emoțională, adecvarea situațională și imaginația celor care îl creează. Teatrul Educațional devine astfel un act de învățare creativă a solidarizării în echipă, care începe de la primul atelier de teatru și continuă atâta timp cât spectacolul se joacă.

Teatrul Educațional se adresează în special copiilor și adolescenților, dar nu numai. Se adresează, deopotrivă, categoriilor de public pentru care teatrul înseamnă educarea participării la conștientizarea realităților actuale. Teatrul Educațional își propune să educe capacitatea de autoreprezentare – prin intervenții și soluții proprii  – a grupurilor implicate, dezvoltând împreună cu ele forme de lucru care le sunt caracteristice, în așa fel încât „rezultatul teatral” să fie cât mai aproape de modul de gândire și de acțiune al acestor grupuri.

În Teatrul Educațional, procesul de creație este o formă de educație continuă, în care toți participanții învață să-și dezvolte potențialul imaginativ, capacitatea de reacție, atenția la cei din jur, sensibilitatea, abilitățile dobândite și experiența de viață de care dispune. În Teatrul Educațional, fiecare este purtătorul unei povești care merită să fie transmisă. Nu există istorii mai valoroase decât altele, nu există „narațiuni de succes”, ci doar dorința celor implicați de a fi mesagerii unor lumi care, de multe ori, n-au șansa să fie auzite în toată profunzimea lor. În Teatrul Educațional, selecția exterioară este inexistentă, singurul tip de selecție accepat fiind selecția interioară, cea care se bazează exclusiv pe dorința și pe consecvența cu care cei care au venit o dată continuă să vină mereu. Cu alte cuvinte, rămâne cine vrea să se implice și cine participă cu o frecvență care să-i permită să ia parte la toate activitățile concepute.

Teatrul Educațional nu mizează pe competiție și pe „rezervații de talente”, ci accentuează rolul și disponibilitatea fiecărui participant de a-și explora lumea interioară. Talentul este povestea fiecăruia dintre noi. E nevoie doar de puțină atenție și încredere pentru a-l scoate la lumină. Teatrul Educațional pune accentul pe rolul jocului și inventării unor situații de viață pe care, experimentându-le direct, participanții le integrează ulterior în orizontul lor de cunoaștere socială. Înţelegem să valorăm Teatrul Educaţional în descendenţa unor iluştrii pedagogi şi artişti precum Dorothy Heatchote, Brain Way, Peter Slade, Viola Spolin, Augusto Boal.