Boys who like to play with dolls – Poveşti la Replika

Când:
mai 6, 2019@19:00 – 19:45
2019-05-06T19:00:00+03:00
2019-05-06T19:45:00+03:00
Unde:
Centrul Replika
Strada Lânăriei 95
București
România
Cost:
Gratuit
Contact:
Centrul Replika
0732 101 860
Boys who like to play with dolls - Poveşti la Replika @ Centrul Replika | București | Municipiul București | România

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare: centrulreplika@gmail.com / 0732 101 860

Societatea ne inculcă stereotipurile de gen din copilarie. Roz este pentru fete, mașinile sunt pentru băieți, fetele se joacă cu păpuși, iar băieții nu plâng. Sexul – sexualitatea personalității – este mult mai mult decât un fenomen biologic, un fenomen social. Esența a ceea ce înseamnă a fi bărbat sau femeie nu se bazează doar pe cantitatea de estrogen sau testosteron din organism, ci este, în principiu, rezultatul influenței sociale sau al educației, al procesului de socializare.

Bine ați venit în această lume fantastică, unde principiul masculin și cel feminin ar putea să nu coincidă cu ideile de bărbat și de femeie. Proiectul este rezultatul unei întâlniri creative a doi coregrafi şi interpreţi diferiţi, care s-au întâlnit în proiectul de succes Much More Than Nothing. Mișcarea și dansul devin în acest proiect un mijloc de a exprima contrastul dintre expresia trupului și a sufletului, între informaţiile genetice și prejudecățile sociale în încercarea de a provoca diferitele stereotipuri sociale și a explora tema sexului pur fizic.

Producător Karolína Hejnová – ALT@RT o.s.
Concept, coregrafie, distribuţie Tereza Ondrová, Peter Šavel
Lumini Jiří Hajdyla
Durată 40min
Limită de vârstă 12+

Cronică despre spectacol:
Cu mult umor, duo-ul Tereza Ondrová şi Peter Šavel acoperă toată scena în acest performance care prezintă absurditatea stereotipurilor de gen. Imitând gesturi şi mersuri, cei doi pendulează uşor între rezistenţă şi conformitate cu noţiunile presetate, înainte să se metamorfozeze în suflete fără etichetă, nedefinite. O incursiune scurtă în animalitate aduce o perspectivă brută asupra stării noastre naturale, atunci când cei doi preiau din fizicalitatea gorilelor şi câinilor sălbatici. – Hannah Tookey pentru Spring Forward Festival

Despre artişti:

Peter Šavel
A absolvit Academia de Arte Performative din Bratislava (pedagogia dansului modern), iar apoi P.A.R.T.S. din Bruxelles în 2010. A dansat în numeroase performance-uri coregrafiate de artişti slovaci şi internaţionali deopotrivă, cum ar fi T. Hauert, S. Sanchis, D. Zambrano, W. Vandekeybus sau A. T. de Keersmaeker. A început să lucreze la propriile coregrafii după ce a fost acceptat la P.A.R.T.S.. Boys Who Like To Play With Dolls este al treilea proiect de-al lui Peter care a fost selectat în prestigioasa reţea Aerowaves. Trăieşte şi lucrează în Bruxelles, unde colaborează cu Pierre Droulers şi îşi dezvoltă propriile proiecte.

Tereza Ondrová
În 2006 a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Academiei de Arte Performative din Praga, departamentul Pedagogie Dans. Este membru fondator al ansamblului de dans VerTeDance, unde, alături de Veronika Kotlíková, a creat peste 16 proiecte, 3 din care au primit cel mai prestigios premiu din dansul contemporan ceh: Cea mai bună piesă de dans a anului (2005, 2012 şi 2014). În 2010 a primit premiul Dansatoarea anului. În calitate de performer, a colaborat cu DOT 504, Anton Lahký, Olga Cobos, Peter Mika, Nir de Vollf, Felix Ruckert, Thomas Steyaert şi mulţi alţii.

ALT@RT
ALT@RT a înfiinţat Studio ALTA în 2007. Studio ALTA s-a transformat încet dintr-un spaţiu de repetiţie, într-un teatru micuţ. Au reuşit să creeze un spaţiu cu adevărat deschis, care nu se află sub influenţa unei singure viziuni artistice, dar care colaborează cu grupuri şi personalităţi de seamă din teatru. Pe lângă logistica deţinerii unui spaţiu independent, printre activităţile ALT@RT se numără organizarea de festivaluri, seminarii, ateliere de mişcare şi co-producţii, deservind atât proiecte de teatru, cât şi de dans.