De ce să fii fericită când poți fi normală? de Jeanette Winterson – Poveşti la Replika

Când:
martie 25, 2019@20:30 – 21:00
2019-03-25T20:30:00+02:00
2019-03-25T21:00:00+02:00
Unde:
Centrul Replika
Strada Lânăriei 93
București
România
Cost:
Gratuit
Contact:
Centrul Replika
0732 101 860
De ce să fii fericită când poți fi normală? de Jeanette Winterson - Poveşti la Replika @ Centrul Replika | București | Municipiul București | România
Titlu De ce să fii fericită când poți fi normală?
Autor Jeanette Winterson
Editura Hecate

 

Mama mea, doamna Winterson, nu iubea viața. Nu credea că există vreun lucru care să-i poată îmbunătăți viața. Mi-a spus odată că universul e un coș de gunoi cosmic – și, după ce m-am gândit puțin la asta, am întrebat-o dacă are capacul ridicat sau coborât.

– Coborât, mi-a răspuns. Nu scapă nimeni.

 

De ce să fii fericită când poți fi normală? este geamănul tăcut al primului roman publicat de Jeanette Winterson. Plină de durere și umor, ca și de o extraordinară dragoste pentru viață, această carte vorbește despre căutarea fericirii, despre lecțiile de iubire, despre căutarea unei mame și despre o călătorie în lumea nebuniei și înapoi.

La 15 ani, Jeanette Winterson își părăsește căminul problematic, pentru a-și continua studiile la Colegiul St. Catherine din Oxford. Prima ei carte, Portocalele nu sunt singurele fructe, publicată în 1985, la numai 23 de ani, îi aduce imediat o distincție prestigioasă, Whitbread First Novel Award. Următoarele creații literare sau cinematografice îi sunt recompensate cu multe alte premii și cu ordinul de Ofițer al Imperiului Britanic.

 

Jeanette a avut toate premisele să ajungă un rebut social, o persoană pierdută în marele anonimat social. Copil adoptat, căruia toată copilăria i s-a spus că a fost „în pătuțul greșit”, crescut într-o familie de penticostali habotnici, familie disfuncțională care locuia într-o casă cu WC în curte, pe ai cărui pereți erau lipite citate din Biblie, o familie din pătura de jos a populației din nordul industrial al Marii Britanii, așadar acest copil, Jeanette, și-a dorit dintotdeauna mai mult: să citească (ambiția ei: toată literatura engleză de la A la Z, la 16 ani fiind deja la litera N. – Nona Ropotan, Book Hub