Recviem pentru Europa

Când:
noiembrie 22, 2019@19:00 – 20:30
2019-11-22T19:00:00+02:00
2019-11-22T20:30:00+02:00
Unde:
Centrul Replika
Strada Lânăriei 93
București
România
Cost:
Gratuit
Contact:
Platforma de Teatru Politic

INTRARE GRATUITĂ CU REZERVARE LA ACEST LINK

În condițiile în care atît la nivel politic:

Asigurarea unui mediu de afaceri confortabil și asigurarea unei atractivități investiționale în Republica Moldova este prioritatea numărul unu al acestui Guvern. (Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova),

cît și la nivelul societății civile și mass-media domină discursul care susține încurajarea investițiilor străine cu orice preț.

Pentru care principalul indicator al garantării bunăstării Moldovei, adică a cetățenilor acestei țări, sînt milioanele de euro investiți și locurile de muncă care apar, dar nu și condițiile de lucru. Pentru care finanțatorii, investitorii, patronii, angajatorii vor fi tot timpul mai importanți decît angajații care primesc salariile în plic, muncitorii care lucrează cu mult peste 40 de ore pe săptămînă sau lucrătorii la negru. Pentru care Codul Muncii nu e pentru protecția muncitorului, ci pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil.

În Recviem pentru Europa ne propunem să vedem cum stau lucrurile dintr-o altă perspectivă, aceea a oamenilor care muncesc în aceste companii. Dincolo de mîndria de a coase pentru Armani sau Dior, de a face cabluri pentru BMW sau Mercedes. Care e istoria lor?

În același timp, în acest proces numit tranziție în care se află Moldova în ultimii peste 20 de ani, nu este singură. Este încurajată, ghidată, chiar presată de instituții și structuri internaționale cum ar fi FMI, Banca Mondială sau Uniunea Europeană.

Moldova are o singură posibilitate, și anume să aleagă între Rusia și Europa. Este opinia care a monopolizat spațiul nostru public. Și care identifică orice discurs critic asupra Europei ca fiind o poziție pro-Rusia și viceversa. Privind dincolo de această opinie, Recviem pentru Europa reflectă critic modul în care și-au promovat discursul, politicile, dar mai ales interesele în Moldova instituțiile europene și modul în care acestea au afectat cetățenii Moldovei. Și nu în ultimul rînd, modul în care capitalismul a fost promovat ca fiind unica soluție fără a avea dreptul de a chestiona acest lucru.

Producător Teatru-spălătorie & Schauspielhaus Graz
Susținut de Zpațiu/Space
Echipa spectacolului Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Kira Semionov, Doriana Talmazan, Artiom Zavadovsky
Durată 1h30min
Recomandare de vârstă 12+