Mi-e rușine

Producător Centrul Replika
Premieră 23.08.2019
Text / regie / scenografie Alexandru Gorghe
Distribuție Bogdan Bogdănoiu, Mihaela Rădescu (înregistrare audio)
Afiș Agata Tabacu
Coordonatori Radu Apostol, Viorel Cojanu
Durată 1h
Recomandare vârstă 11+

Dezvoltat în cadrul programului de rezidențe pentru tineri organizat în 2018, Vacanța de vară la Replika, Mi-e rușine este un one-man show despre tendința noastră de a deveni, în același timp, proprii tirani, dar și proprii sclavi. Atunci când fiecare trebuie să fie „cel mai bun”, confruntarea cu realitatea ne provoacă un șoc din care pot ieși numai frustrări și cinism. 

Foști colegi de clasă la liceu, Alexandru Gorghe și Bogdan Bogdănoiu au fost și colegi în trupa Atelierul de Teatru din Botoșani, sub atenta îndrumare a coordonatorilor Lenuș-Teodora Moraru și Gelu Rîșca. Unul din ei a hotărât să facă Regia în Anglia, iar celălalt a dat la Actorie, la UNATC. În 2018, în cadrul rezidenței, Alex a lucrat cu alți doi elevi – Agata Tabacu (animație) și Andrei Lucian Ivănuță (muzică) – și cu actorul profesionist Viorel Cojanu (Teatrul Mic).

După o pauză de 1 an, Alex s-a întors la text, a rescris o parte din el și a reconceptualizat tot spectacolul, urmând să se alăture și Bogdan, după sesiunea lui de examene. Cei doi consideră că au avut noroc că sunt amândoi la început de drum, deoarece au învățat împreună din mers, și-au dat timp să greșească și să se dezvolte. I-au ajutat foarte mult și Radu Apostol și Viorel Cojanu cu sfaturi și îndrumări în timpul repetițiilor artistice și tehnice.

Priveam totul din punctul de vedere al unui dramaturg… dacă ceva nu ieșea la repetiții era vina textului și trebuia schimbat un pasaj. Cu actorul tot dramaturg eram: deși aveam o mică experiență în a regiza un spectacol, faptul că în fața mea era un actor profesionist, plus faptul că lucram pe un text de-al meu… nu al unui autor consacrat, provoca zeci de bâlbâieli pentru orice indicație. În final a ieșit bine și am înțeles că trebuie să mă mai calmez.

Alex Gorghe

M-am întrebat de multe ori ce înseamnă să fii cel mai bun și ce aș face eu pentru a deveni cel mai bun. M-am întrebat cum poate un copil să creadă atât de mult în jocul pe care îl joacă și de ce pierdem încrederea asta odată cu creșterea în vârstă.

Bogdan Bogdănoiu