TEATRU – ora 19.00

“Amintiri din epoca de şcoală” de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol

Durata: 1h
Scenografia: Maria Manda
Mișcarea scenică: Paul Dunca
Muzica: Jak Neumann
Distribuția: Katia Pascariu, Alexandru Potocean

afis amintiri din epoca de scoala

A cui este școala copiilor de ieri și de astăzi? În ce instituții vrem să-nvățăm? De ce ne e frică să greșim? Dacă fiecare copil ar putea să spună ce gândește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întâlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi. Despre poveștile și întrebările noastre care n-au loc în școli în care ce trebuie să-nvățăm ne reprezintă prea puțin. Despre tot ce simțim și tot ce gândim în instituții care ne vor, adesea, cuminți, dresați și supuși.

Amintiri din epoca de școală este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere.

 

CARTE – ora 20.30

Necazuri cu școala de Daniel Pennac, Editura Polirom, Iași, 2008, traducere Ileana Cantuniari

 

 

„În loc să culegem și să publicăm perlele loazelor, care amuză atîtea cancelarii ale profesorilor, ar trebui să scriem o antologie a profesorilor buni. Literatura nu duce lipsă de asemenea mărturii: Voltaire aducându-le un omagiu iezuiților Tournemine și Poree, Rimbaud arătându-și poemele profesorului Izambard, Camus scriindu-i scrisori filiale domnului Martin, preaiubitul lui învățător, Julien Green reamintindu-și cu afecțiune de imaginea vie și plină de culoare a domnului Lesellier, profesorul lui de istorie, Simone Weil aducându-i laude profesorului ei, Alain, care la rîndul lui nu-l va uita niciodată pe Jules Lagneau, care i-a trezit apetitul pentru filozofie, J.-B. Pontalis celebrându-l pe Sartre, care «tranșa» atît de mult față de toți ceilalți profesori ai lui… Dacă, pe lîngă portretul profesorilor celebri, această antologie ar propune portretul neuitatului profesor pe care aproape cu toții l-am întîlnit măcar o dată în timpul școlarității, poate că am face puțină lumină asupra calităților necesare practicării acestei stranii meserii.” (Daniel Pennac)

 

 

 

FILM – ora 21.00

Şcoala noastră(95 min),  regia Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma

Trei copii de romi dintr-un orășel din Transilvania participă la un proiect de desegregare a șoclii locale, luptând împotriva indiferenței, a tradițiilor și-a intoleranței cu umor, optimism și tupeu. Școala noastră este o poveste dulce-amară despre speranță și rasă, și o elegie despre la conflictul între generații și oportunități irosite.