Filme proiectate în cadrul Platformei de artă educațională 2018

Începând cu 6 martie și până pe 12 iunie 2018, la Centrul Replika vom  proiecta în fiecare zi de marți (cu excepția sărbătorilor legale), timp de 10 săptămâni, câte un film lungmetraj sau mai multe scurtmetraje înrudite tematic cu spectacolul și cartea prezentate în ziua precedentă.

Platforma de Artă Educațională 2017-2018 este un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale. POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională 2017-2018 este un proiect cultural finanţat de AFCN – Programe Multianuale Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Filmele încep la ora 19:00. Vă încurajăm să vizionați și spectacolul de teatru și să participați și la dezbaterea pe tema acestuia și a cărții sau studiului ales din ziua precedentă. Sala Centrului Replika are un număr limitat de locuri, vă rugăm rezervați loc din timp la centrulreplika@gmail.com sau la nr. de telefon: 0732.101 860 sau 0787.714 551

 

6 MARTIE – POVEȘTI DIN BANCĂ

5 Scurtmetraje – proiecție realizată în colaborare cu Festivalul Internațional de Film pentru Copii Kinodiseea & Festivalul DocuArt

 

Sing

Sing (”Cântecul”) este un film inspirat dintr-o poveste adevărată, acțiunea fiind plasată în Budapesta, în anul 1991; scurtmetrajul premiat cu Premiul Oscar urmărește un cor de școală și noua fată din clasă a cărei sosire pornește o întreagă serie de evenimente care ar putea expune adevărul întunecat din spatele faimei corului.

Regie Kristóf Deák
Scenariu Kristóf Deák, Bex Harvey, Christian Azzola
Distribuția Zsófia Szamosi, Dorka Hais, Dorka Gáspárfalvi
Gen Dramă, Muzică, Scurtmetraj
Premieră 2016, Ungaria
Durată 25min
Premii Premiile Academiei de Film Americane, 2017 – Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj, câștigător
Festivalul de Film Vukovar, 2017 – Cel mai bun scurtmetraj, nominalizat
Festivalul Internațional de Film Sedicicorto, 2017 – Alegerea publicului – ficțiune internațională, câștigător
Festivalul Internațional de Film pentru Copii TIFF, 2016 – Alegerea publicului, câștigător
Festivalul de Film Short Shorts & Asia, 2016 – Alegerea publicului, Cel mai bun scurtmetraj, Grand Prix, câștigător
Festivalul Internațional de Film Sapporo – Alegerea publicului, Grand Prix, câștigător
Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Tineri Olympia, 2016 – Alegerea publicului, Grand Prix, câștigător
Festivalul Internațional de Film Lanzarote, 2016 – Alegerea publicului, câștigător
Festivalul Internațional de Scurtmetraje Friss, 2016 – Premiul Special Daazo, câștigător
Festivalul de Film European de la Lille, 2016 – Premiul Festivalului, câștigător
Festivalul Internațional de Film pentru Copii Chicago, 2016 – Premiul Juriului Adult, câștigător

 

Summer with Monkey King

Summer with Monkey King (”O vară cu Regele Maimuță”) este povestea unei fetițe de 6 ani care își dorește să devină un erou legendar.

Regie Ewing Luo
Scenariu Ewing Luo, Zheming Zhang
Distribuția Cecilia Han, Lina Liu, Xi Zhu
Gen Familie
Premieră 2016
Durată 12min

 

Agri and the Mountain

Agri and the Mountain (”Agri și muntele”) este portretul unei fetițe care locuiește într-un sat în care timpul pare a se fi oprit în urmă cu un secol. Filmul a fost selecționat la Festivalul de Film de la Berlin, secțiunea ”Generation”.

Regie Hasan Serin
Scenariu Hasan Serin
Premieră 2013, Turcia
Durată 14min

 

Școala mea iubită

Când eşti elev în clasele primare şi trebuie să parcurgi, zilnic, kilometri buni prin pădure, oamenii maturi au credinţa că oferă acestor copii o viaţă de basm. Dar pe aceşti elevi, căliţi de mici cu greutăţile vieţii, îi aşteaptă, mai târziu, conform unei selecţii sofisticate, o carieră militară, după ce vor fi absolvit şi liceul specializat din zonă. Altă cale nu prea există.

Regie Copel Moscu
Scenariu Copel Moscu
Gen Documentar
Premieră 1988
Durată 11min

 

Eu, de-aș fi o zână…

Filmul pornește de la un joc în care mai mulți copii completează construcția ”eu, de-aș fi o zână…”; ceea ce se presupune a fi un exercițiu ludic devoalează, de fapt, problematici mult mai profunde.

Regie Tereza Barta
Premieră 1980
Durată 11min

 

13 MARTIE – POVEȘTI DE CARE TE FEREȘTI

 

Aferim!

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, Aferim! este un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească în 1835. Zapciul Costandin este un cârmuitor al unei plăși, subordonat ispravnicului și însărcinat cu strângerea dărilor care, împreună cu fiul său, caută un țigan rob despre care se crede că ar fi avut o aventură amoroasă chiar cu nevasta stăpânului său.

Regie Radu Jude
Scenariu Radu Jude, Florin Lăzărescu
Director imagine Marius Panduru
Producător Ada Solomon
Distribuție Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Alexandru Bindea, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu, Liviu Ornea
Gen Dramă, Istoric
Premieră 2015
Premii Beijing International Film Festival 2016 – Best Cinematography – Marius Panduru;
Gopo Awards, Romania 2016 – Best Feature Film, Best Directing, Best Actor in a Leading Role, Best Actor in a Supporting Role, Best Actress In A Supporting Role, Best Screenplay, Best Cinematography;
Berlin International Film Festival 2015 – Silver Berlin Bear – Best Director – Radu Jude
Cork International Film Festival 2015 – Youth Jury Award;
IndieLisboa International Independent Film Festival 2015 – Distribution Award, Grand Prize City of Lisbon;
Namur International Festival of French-Speaking Film 2015 – Best Cinematography – Marius Panduru;
Online Film Critics Society Awards 2015 – OFCS Award – Best Non-U.S. Release;
Sofia International Film Festival 2015 – Sofia Municipality Award – Special Mention – Radu Jude
Vukovar Film Festival 2015 – Best Film

 

20 MARTIE – POVEȘTI CU ISTORIE

3 Scurtmetraje – proiecție realizată în colaborare cu Studioul Sahia

Tăbăcarii

Regie: Mirel Ilieșu
România, 1963

1964 – Mamaia – Premiul pentru cel mai bun reportaj

Fără îndoială, Tăbăcarii e complex formal şi interesant estetic: o serie de cadre aseptice cu muncitorii într-o fabrică de prelucrat pielea este însoţită de un text evocator, inspirat din reportajul lui Geo Bogza din 1934 despre ororile pe care le îndură practicienii acestei meserii. Ceea ce caracterizează reprezentarea muncii în perioada anilor ’50-’60 sînt discursul utopic despre eficienţa fantastică a muncitorilor români, redarea tuturor ca fiind entuziaşti şi accentul pe îmbunătăţirea calităţii vieţii datorită politicilor impuse de Partid. (Andra Petrescu, Agenda LiterNet)


Tehnică nouă, oameni culţi

Regie: Alexandru Sîrbu
România, 1963


Uzina

Regie: Slavomir Popovici
România, 1963

Documentarul lui Slavomir Popovici împinge curajos căutările la limită; fireşte, rezultatele sunt în parte discutabile, unele părând riscante. Bunăoară, apropierea dintre structura unei suduri de piese metalice şi chipul muncitorilor care au executat sudura e ineficace artisticeşte, diminuează valoarea figurii umane; de asemenea, broboanele de sueloare nu transfigurează (ci aplatizează) „imaginea” efortului de gândire ştiințifică şi tehnică. Dimpotrivă, paralela dintre liniile ondulate ale unor proiecte inginereşti şi liniile frunții umane e elocventă și expresivă. Experimentul Iui Slavomir Popovici — prologul și epilogul sunt în evident contrast cu tratarea generală, par coperțile unei alte cărti — nu e total izbutit ; important rămâne însă faptul că regizorul se situează în avangarda celor sparg tiparele uzuale, truismele filmice, şi orientează documentarul spre noi căi şi metode de investigatie. (Florian Potra, vol „Experiență și speranță”)

 

3 APRILIE – POVEȘTI FĂRĂ CONSIMȚĂMÂNT


White Rage

Ce se petrece în mintea unui tânăr care plănuiește o ucidere în masă? Lauri, un puști care, după moartea tatălui lui, a devenit ținta agresiunilor în școală, se izolează în furie. Și în timpul liceului, și la facultate, Lauri visează să își ucidă colegii.
Ca adult, Lauri a devenit expert în agresivitatea umană și în violența în masă și reflectează asupra propriei traiectorii și a modului în care agresiunea își face loc în societate.
Vocea din off a lui Lauri plutește peste materiale de arhivă și înscenări pe cât de discrete, pe atât de sugestive în acest film hibrid, de o inventivitate formală asumată cu încrederea unui regizor experimentat.

Regie Arto Halonen
Scenariu Arto Halonen, Katri Merikallio
Distribuția Lauri, Miro Mäkelä, Linus Tuomenvirta
Gen Documentar
Premieră 2015
Premii Jaipur International Film Festival (2017) – Green Rose – Film with a Global Message – Arto Halonen
Millennium Docs Against Gravity (2016) – Fiction Non Fiction Award

8 MAI – POVEȘTI CU ANTIEROI


The Limits of Work

Jurnalista Saša Uhlová a petrecut șase luni explorând condițiile de lucru de la cele mai prost-plătite locuri de muncă din Republica Cehă. A petrecut mai multe săptămâni în spălătoria unui spital, la o fermă de pui, în spatele casei de marcat și la o unitate de sortare a deșeurilor. Experiența sa a constituit baza unei serii de reportaje extrem de personale despre persoane care fac job-uri invizibile, în condiții șocante, publicate pe site-ul A2larm.cz. Apolena Rychlíková transformă aceste articole într-un film documentar care cuprinde scene filmate la Uhlová acasă și materiale video de la locurile ei de muncă, acompaniate de comentariul citit de Saša.

Regie Apolena Rychlíková
Scenariu Apolena Rychlíková, Saša Uhlová
Gen Documentar
Premieră 2017, Cehia
Premii Jihlava International Documentary Film Festival (2017) – Best Czech documentary

 

22 MAI – POVEȘTI ÎN JURUL MESEI


Lumea văzută de Ion B.

Cine este Ion B.? Ion Bârlădeanu, în vârstă de 62 de ani, este, probabil, singurul reprezentant autentic al popart-ului (în timp ce acest curent artistic de origine britanico-americană făcea ravagii prin expozițiile anilor ’50-’60, în România se sărbătoreau primii ani de împliniri mărețe) mioritic. În acealași timp, Ion Bârlădeanu nu are casă. Doarme pe o saltea murdară la capătul unei ghene de lângă un bloc de pe Calea Moșilor. În „locuința” sa, Ion adună tot ce consideră a fi valoros din cele aruncate de vecini și astfel ajunge să citească reviste, ziare și cărți, obiecte de care ceilalți par să se despartă fără regrete. Mai mult decât atât (și fapt trecut cu vederea de toți cei din jur), Ion și-a dezvoltat singur talentul nativ pentru desen și, începând cu anii ’60, a creat atât desene cât și nenumărate colaje (pe care lenumește „filmele mele”) care acum, după ce timp de câteva decenii au stat ascunse printre gunoaie, sunt pe punctul de a-i aduce celebritatea internațională și de a-l așeza alături de marii creatori ai genului (de care, în treacăt fie sus, Ion B. n-a auzit până de curând) precum Richard Hamilton, Tom Wesselmann sau Andy Warhol…

Povestea cu parfum de basm modern este a unuia dintre cei mai importanți artiști români contemporani.

Regie Alexander Nanau
Distribuția Ion Bârlădeanu
Gen Documentar
Premieră 2009
Premii Golden Apricot Yerevan International Film Festival (2011) – Grand Prix – Golden Apricot – Best Documentary Film
Jaipur International Film Festival (2010) – Silver Eye Award (nominalizare)
Amsterdam International Documentary Film Festival (2010) – Audience Award (nominalizare)
Gopo Awards (2010) – Gopos Award – Best Documentary
International Emmy Awards (2010) – Emmy – Arts Programming

 

5 IUNIE – POVEȘTI FĂRĂ PERDEA


Ask the Sexpert

Doctorul Mahinder Watsa scrie o rubrică despre sex într-un popular cotidian din Mumbai. Erou radical pentru unii, pericol național pentru alții, nonagenarul ginecolog indian le-a văzut pe toate din anii ‘70 încoace, într-o țară extrem de conservatoare dar aflată în schimbare rapidă—și și-a păstrat umorul, optimismul și modestia. Pentru cei care încă mai cred că India este țara Kama Sutrei sau că educația sexuală este imorală, acest documentar plin de umor, inteligență emoțională și înțelegere a vechii și noii Indii din interior este de neratat—și riscă să răsfrângă puțină lumină asupra dezbaterilor despre educația sexuală în școli din țara noastră.

Regie Vaishali Sinha
Gen Documentar
Premieră 2017
Premii New Orleans Film Festival (2017) – Best Documentary Feature