Spectacole teatru în cadrul Platformei de artă educațională 2018

Începând cu 5 martie și până pe 11 iunie 2018, la Centrul Replika vom  prezenta în fiecare zi de luni (cu excepția sărbătorilor legale), timp de 10 săptămâni, câte un spectacol atent selectat, care prezintă o temă socială de maxim interes pentru publicul larg.

Platforma de Artă Educațională 2017-2018 este un proiect de explorare și cercetare pedagogică a unor teme de maximă relevanță socială și politică, prin intermediul spectacolelor de teatru, cărților, filmelor, dezbaterilor și atelierelor teatrale. POVEȘTI la REPLIKA – Platforma de artă educațională 2017-2018 este un proiect cultural finanţat de AFCN – Programe Multianuale
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Spectacolele încep la ora 19:00. Sala Centrului Replika are un număr limitat de locuri, vă rugăm rezervați loc din timp la centrulreplika@gmail.com sau la nr. de telefon: 0732.101 860 sau 0787.714 551

afis amintiri din epoca de scoala5 MARTIE – POVEȘTI DIN BANCĂ
Amintiri din epoca de şcoală

Amintiri din epoca de școală este un spectacol despre amintiri personale legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect.Pentru c-am vorbit neîntrebați.
Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi. Poveștile personale sunt însoțite de reflecții asupra sistemului de educație din România, care transformă școala într-un teritoriu al luptei pentru putere.

School time memories
If every child could speak their mind without being afraid of failing, if history wasn’t written by those in power, if the hypothenuse, lowlands and plateaus, dacians and romans, and Mary and her little lamb, all met somewhere in our minds and we could understand why we are studying them, then maybe school would be about each and every one of us.

Producător Asociaţia Culturală ADO
Text Mihaela Michailov
Regie Radu Apostol
Distribuție Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Muzica Jak Neumann
Mișcare Paul Dunca
Scenografie Maria Mandea
Durata 1 oră
Limită de vârstă 10+

12 MARTIE – POVEȘTI DE CARE TE FEREȘTI
Maskar [între]

MASKAR [între] e spectacolul confruntării dintre percepția unei majorității asupra unei minorități și realitățile cu care se confruntă minoritatea respectivă. E spectacolul coliziunii contururilor și conținuturilor unor istorii care coabitează fără să-și cunoască profunzimile.
Spectacolul MASKAR [între] are la bază o documentare realizată în orașele Alexandria și Turnu-Măgurele, care a constat într-o serie de interviuri cu persoane din comunități rome și în ateliere cu grupuri de copii și adolescenți.

Maskar [între] is a show on how the majority’s perception of a minority clashes with the reality of said minority. The performance explores the collision of the form and content of histories that cohabit without knowing each other’s truth. Maskar means in Roma Language “in between”.

Producători Asociația T.E.T.A. , Asociația Urbanium, Asociația Reper 21, Asociaţia Culturală ADO
Text Mihaela Michailov
Regie Radu Apostol
Scenografie arh. Gabi Albu
Muzica Jak Neumann
Video Elena Găgeanu
Distribuție Katia Pascariu, Viorel Cojanu
Durată 1h 30 min
Limită de vârstă 10+

 

19 MARTIE – POVEȘTI CU ISTORIE
Pe ce stăm

Pe ce stăm este un spectacol-instalație-itinerant despre istoria locului unde se află Centrul Replika, pe strada Lânăriei 93-95. Spectacolul este inspirat de materialele documentate din perioada 1850-2014.
Un spectacol pentru numai 30 de spectatori care sunt ghidați timp de 90 de minute de poveștile locului transpuse în secvențe de teatru radiofonic și instalații interactive.

What We’re standing on is an itinerant installation performance about the history of the site where Replika Center is currently located: on Lanariei street no. 93-95 in Bucharest. The performance is inspired by the documents found during our research covering the period 1850-2014.
The show  lasts approximately 70 minutes and can accommodate only 30 spectators at a time, who are guided around the premises while listening to radio drama and interacting with the installations set up at various points.

Producători Asociația Culturală ADO, Centrul Replika
Partener spectacol TVR
Text Mihaela Michailov, Radu Apostol
Regie Radu Apostol
Scenografie arh. Gabi Albu
Video Elena Găgeanu
Album Maria Mandea
Documentare arh. Gabi Albu, Radu Apostol, Corina Găgeanu, Valentin Maier, Mihaela Michailov
Distribuție Viorel Cojanu, Katia Pascariu, Silvana Negruțiu, Alexandru Potocean, Mihaela Rădescu, Vlad Rădescu
Durată 1h 30min
Limită de vârstă 10+

 

26 MARTIE – POVEȘTI DESPRE MIGRANȚI
Rovegan

Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa mamelor nevoite să plece la muncă ȋn Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări ȋn plan personal şi social. ROVEGAN ia forma unui storytelling colectiv urmărind povestea unei familii prin prisma a trei generaţii de femei şi a modului ȋn care fiecare ȋnţelege lupta pentru o viaţă mai bună.

ROVEGAN aims to inform its audiences about the effects of poverty driven migration, using the example of a few Romanian mothers working in Italy as caregivers (badantas) and their families. The idea of this show was inspired by Liliana Nechita’s book – `Bitter Cherries` and represents the product of an ample documentation in Vaslui County, Romania.

Producător Asociația Culturală Arena
Text și regie Catinca Drăgănescu
Video și documentare Alexandra Dincă, Vlad Bȋrdu, Ionuţ Popescu
Muzica originală Alexei Țurcan
Distribuția Silvana Negruțiu, Mihaela Teleoacă, Valentina Zaharia
Durată 1h 30min
Limită de vârstă 12+

 

2 APRILIE – POVEȘTI FĂRĂ CONSIMȚĂMÂNT
boyz and girlz

“Dacă suntem noi mai mulți ea o să se simtă cumva obligată. Știi, e greu să refuzi când sunt doi.”
boyz and girlz este un spectacol de teatru social care explorează consecințele tragice ale valorilor patriarhale în viețile adolescenților pe care societatea încearcă să-i protejeze prin ignoranță.
boyz and girlz spune povestea unor adolescenți care încearcă să-și găsească locul într-o lume în care identitatea de gen este impusă și în care nu primesc ghidare despre consimțământ, relații, sexualitate și sănătate mentală. Spectacolul explorează reacțiile pe care le au oamenii atunci când se întâmplă un abuz, chestionează problema responsabilității colective și încearcă să arate importanța comunicării între părinți, copii și profesori și necesitatea educației sexuale în România.

boyz and girlz
Parents, friends, school, doctors. When a girl is abused everyone’s knee-jerk reaction
is to blame the victim. boyz and girlz is a theater performance of social theatre that explores the tragic consequences of patriarchal values by exposing a society that tries to protect its teenagers through ignorance.

 

Producător Centrul Replika în parteneriat cu BÉZNĂ Theatre
Text și regie Sînziana Koenig
Scenografie și lighting design Hermina Stănciulescu
Muzică Alexandru Suciu
co-director artistic BÉZNĂ Theatre Nico Vaccari
Distribuție Alex Călin, Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Cristina Puscatu, Liviu Romanescu
Durată 1h 30min
Limită de vârstă 14+

 

16 APRILIE – POVEȘTI DE CASĂ
Familia fără zahăr

Familia fără zahăr este un spectacol de teatru muzical despre familia la români.
Familia este văzută ca un concert intersecțional, în care vocile părinților, copiilor, bunicilor, bisericii, roboților, regulilor normative și clișeelor opresive, vocile celor care nu se regăsesc în formate prestabilite și tipare moștenite modelează percepția asupra înțelegerii „celulei de bază a societății”. Familia e o construcție fluidă în care apartenența se scrie continuu și raportările se schimbă în funcție de variabile imprevizibile.

Sugar Free Family is a musical show about Romanian family. Family is perceived as an intersectional concert in which the the voices of parents, children, grand-parents, church, robots, the voices of normative rules and oppressive clichés, the voices of those who do not fit in the pre-established social formats and inherited patterns, model the conception regarding the family seen as the foundation cell of our society. Family is a fluid construction in which the sense of belonging is continuously reimagined toghether with a set of relations that change due to unpredicted floating contexts.

Producător Teatrul Mic în parteneriat cu Centrul Replika
Text Mihaela Michailov
Regie Radu Apostol
Versuri Bobi Dumitraș
Muzică Bobo Burlăcianu
Scenografie arh. Gabi Albu
Video Elena Găgeanu, arh. Gabi Albu
Coregrafie Paul Dunca
Pregătire muzicală Oana Pușcatu
Asistent regie Andi Iacomiță
Distribuție Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Pușcatu, Silvana Negruțiu, Paul Dunca
Durată 1h 50min
Limită de vârstă 14+

 

23 APRILIE – POVEȘTI CU SUPEREROI
Peștii dorm?

Piesa este o monodramă ce are ca personaj o fetiță de zece ani care încearcă să înțeleagă și să accepte moartea fratelui ei mai mic. Cu inocența specifică vârstei, ea confruntă această amintire reușind săformuleze toate întrebările pentru care nici adulții nu au un răspuns. Tema textului este moartea privită prin ochii unui copil iar povestea este adresată atât copiilor cu vârsta peste zece ani cât și părinților lor.
Un subiect delicat tratat cu și mai multă delicatețe, care după vizionarea lui lasă în urmă un foarte concret punct de pornire pentru o discuție părinte-copil despre un adevăr de neclintit: toți oamenii mor mai devreme sau mai târziu. În urma lor însă rămân alți oameni care trebuie să trăiască mai departe.

Do fish sleep? (tr: is a monodrama about a 10 year old girl understanding and coming to terms with her younger brother’s death. The theme of the play is death through the eyes of a child and the story is intended for children above 10, as well as their parents.

Producător Centrul Replika în parteneriat cu Ambasada Germaniei la București
Text Jens Raschke
Traducător Ciprian Marinescu
Regie Sânziana Stoican
Scenografie Valentin Vârlan
Distribuție Florentina Năstase
Durată 1h 10min
Limită de vârstă 10+

 

7 MAI – POVEȘTI CU ANTIEROI
Sclavi

Un cuplu încearcă să-și găsească ritmul comun, pentru a concepe un copil. Ea – o ziaristă care s-a reorientat spre meditație și Feng Shui, spre descoperirea armoniei interioare prin ignorarea a ceea ce e rău și urât în lume. El – un actor neafirmat încă, obsedat de nedreptățile și abuzurile din jurul său. Decizia de a intra în contact cu un sclav eliberat de la o stână pentru a crea un spectacol de teatru cu impact social îi face pe cei doi să se confrunte abrupt cu realitatea imediată și cu propriile lor neliniști. Implicare sau izolare? Încercarea de a transforma lumea sau privirea detașată a marelui spectacol al vieții, plin de contradicții și interese divergente?

A couple tries to find their common rhythm to conceive a child. She – a journalist who has reoriented herself to meditation and Feng Shui, in order to discover her inner harmony by ignoring what is evil and ugly in the world. He – a little-known actor, obsessed by the injustices and abuses around him. The decision to contact a former slave, released from a sheepfold, in order to create a theater performance with a social impact, makes the couple feel anxious while facing their immediate reality. Is it involvement or isolation? Is it trying to change the world or the detached look of the great show of life, full of contradictions and divergent interests?

Producător Asociația Colectiv A
Text Maria Manolescu
Regie Theodor-Cristian Popescu
Scenografie Cristina Milea
Asistent scenografie Gabriella Spiridon
Light design Alexandros Raptis
Asistent tehnic Carina Bunea
Muzică Andrei Raicu
Fotografii Roland Vaczi
Distribuție Alexandra Caras, Florin Caracala, Vlad Udrescu, Paul Socol, Mirel Ovidiu Rusu
Durată 1h 40min
Limită de vârstă 16+

 

14 MAI – POVEȘTI DIN JURNAL
Dragă prietene

Dragă prietene este spectacolul care te face să-ți fie dor de amicul cu care te jucai în fața blocului la 5 ani. Te face să-ți dai seama că și tu ești ca prietenul din gimnaziu care la liceu a ajuns cu totul altcineva față de ce cunoșteai.
Un puseu de „sunt singur?” , diferența dintre sentimente și emoții, adolescența privită din foarte multe perspective
Totul începe la școală . Într-o oră liberă printr-o înşiruire de jocuri se găsește, întâmplător, un jurnal. Din acel moment cei 7 încep să descopere viaţa lui Charlie, un băiat timid care până la urmă se dovedeşte a nu fi atat de diferit de ei.

Dear friend is the show that makes you miss your playground friend when you were 5. It makes you realize that you, too, are just like your middle school friend who became a different person after entering high school. Everything starts at school. During their free time, 7 pupils accidentally find Charlie’s journal and they realize they might not be so different from the shy boy who wrote it.

Producător Atelierul de Teatru, Botoșani
Adaptare după „Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky
Text și regie Anamaria Rusu
Coregrafie Ramona Andries
Distribuție Scutaru Antonia, Anamaria Rusus, Ramona Andrieș, Ruxandra Moraru, Eliza Jilav, Radu Chiriac, Alexandru Maxim, Alberto Păduraru
Durată 45min
Limită de vârstă 14+

 

Foamea noastra cea de toate zilele Centrul Replika21 MAI – POVEȘTI ÎN JURUL MESEI
Foamea noastră cea de toate zilele

Spectacol de teatru imersiv pentru numai 40 de spectatori

Public şi artişti recrează împreună planul unui filantrop român foarte puţin cunoscut de a vindeca „foamea noastră cea de toate zilele” la începutul anilor 90 printr-o cină cu prieteni. Având la bază câteva însemnări incomplete ale filantropului, găsite în documentare, dubiul autenticităţii acestora dar şi o serie de interviuri cu oameni care şi-au pierdut casele în Sectorul 4 din Bucureşti, „Foamea noastră cea de toate zilele” crează o experienţă imersivă care îşi propune să exploreze natura sărăciei din România, relaţia dintre schimbare socială reală şi procesul artistic, conflictul dintre realitate şi ficţiune şi felul în care îl consumăm în timpul participării la un spectacol.

Our daily hunger creates an immersive experience that is trying to explore poverty in Romania, the relationship between real social change and the artistic process, the conflict between reality and fiction and the way we consume it while participating in a performance. This performance has a limit of 40 audience members.

Producător Centrul Replika
Concept Ana Mărgineanu, Peca Ştefan, Radu Apostol
Text Peca Ştefan
Regie Ana Mărgineanu, Radu Apostol
Scenografie arh. Gabi Albu
Coregrafie Carmen Coţofană
Muzică live Raul Stănulescu / Constantin Diogene Ciornenchi
Distribuție Katia Pascariu, Sabrina Iaşchevici, Sebastian Marina, Viorel Cojanu, Raul Stănulescu (vioară), Constantin Diogene Ciornenchi (vioară)
Durată 2h 20min
Limită de vârstă 14+

 

4 IUNIE – POVEȘTI FĂRĂ PERDEA
Totul e foarte normal

Totul e foarte normal vorbește despre o vârstă a schimbărilor fizice, emoționale și intelectuale care se petrec la începutul adolescenței.
Spectacolul e dedicat părinților și copiilor cu vârste între 11 și 15 ani și încearcă, prin participarea lor activă, să ușureze comunicarea dintre generații, abordând în același timp teme care ne interesează pe toți: cât de importantă e educația sexuală în școli, de unde mai află azi copiii despre corpul lor, cât de înțeleși se simt și câtă nevoie au să comunice despre ceea ce li se întâmplă.
Scopul este acela de a stimula dialogul între părinți și adolescenți și de a preveni, pe cât posibil, sentimentele de vinovăție și rușine care însoțesc de multe ori descoperirea identității sexuale.

Everything is alright talks about the age of physical, emotional and intellectual changes that take place at the beginning of adolescence. The show is targeted towards parents and their children aged 11-15 years old, who are asked to actively participate in an effort to ease the intergenerational communication. Everything is alright tackles themes we are all interested in: how important is sexual education in school, where do kids learn from about their body, how much do they feel understood and how much do they need to communicate about what is going on to them.
The objective of this show is to encourage dialogue between parents and teenagers and to prevent, as much as possible, the feelings of guilt and shame that always accompany the self-discovery of one’s sexual identity.

 

Producător Centrul Replika
Echipa proiectului arh. Gabi Albu, psiholog Carmen Anghelescu, Alexa Băcanu, Viorel Cojanu, Silvana Negruțiu, Leta Popescu
Durată 1h 10min
Limită de vârstă 11+

 

11 IUNIE – POVEȘTI DIN VIITOR
HostelLand

HostelLand pune spectatorul pe planșa unui BoardGame unde este utilizat ca resursă umană de către Jucătorii Patroni.
Angajații unui hostel devenit Stat Independent cazează Jucătorii Liberi și în lupta pentru Angajatul Lunii sunt dispuși să epuizeze resursele ‘by all means’ pentru a-și asigura poziția pe tabela de scor.
Spectacolul crează un context prielnic dialogului pe tema muncii echitabile și a implicării sociale, explorând ideea reconcilierii intre realitatea obiectivă și percepția asupra ei.

HostelLand places the spectators on a game board where they become human resources for the Master Players. The employees of a hostel turned Independent State check in Free Players and mercilessly use them to win by all means the Employee of the Month title. The show creates the perfect context for a discussion on fair work and social engagement, while exploring the idea of reconciliation between objective reality and our perception of it.

Producători Teatrul FiX Iași și Addarta
Text și regie Alex Iurașcu
Scenografie Mihaela Lungu
Distribuție Bogdan Cantauz, Eduard Fiuciuc, Dragoș Maftei, George Cocos, Carmen Mihalache
Durată 1h 15min
Limită de vârstă 16+