CL.A.P.
Drepturile Copiilor, Conștientizare și Participare pentru a răspunde problemelor apărute în timpul pandemiei COVID-19
Mai 2022 – Noiembrie 2024

DESPRE PROIECT
CL.A.P. – Drepturile Copiilor, Conștientizare și Participare pentru a răspunde problemelor apărute în timpul pandemiei COVID-19 este un proiect al cărui obiectiv principal a fost de a contribui la creșterea gradului de conștientizare și respectare a drepturilor copiilor în întreaga Europă prin acțiuni care nu doar se aliniază cu UE, ci și promovează activ Strategia UE privind drepturile copilului.
Prin prioritizarea vocilor și experiențelor copiilor și facilitând implicarea acestora în procesele de luare a deciziilor, proiectul și-a propus nu numai să-i ajute pe copii să depășească diferitele impacturi ale pandemiei, ci și să sprijine rolul lor activ de subiecți politici și să consolideze drepturile copiilor.
Practic, deși copiii nu au fost principalele victime ale virusului în ceea ce privește sănătatea, efectele indirecte ale pandemiei le-au perturbat grav drepturile, au exacerbat inegalitățile și le-au afectat viața de zi cu zi, cu repercusiuni de la educație la sănătatea mintală. Mai mult, participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor legate de COVID-19 a fost sever limitată.
Astfel, atelierele și evenimentele din cadrul proiectului conduse de Replika s-au desfășurat pe parcursul mai multor luni în 2023 și 2024 și au avut ca scop familiarizarea cu și consolidarea drepturilor copiilor, prioritizarea vocilor și experiențelor acestora, dezvoltarea și consolidarea capacităților lor emoționale și artistice și facilitarea implicării acestora în procesele de decizie la nivel local.
Proiectul CL.A.P. a făcut legătura între organizații, servicii pentru copii și tineret, instituții de învățământ și factorii de decizie din patru regiuni europene: Sicilia (Italia), România, Catalonia, (Spania) și Țările de Jos.
REZULTATE
În total peste 435 de copii (>50% fete) au fost implicați la nivelul întregii Europe, alături de 210 educatori activi în domeniul serviciilor asociate copiilor, 30 servicii adresate copiilor, 30 de reprezentanți ai instituțiilor locale și ai organismelor publice. Evenimentele publice finale au implicat în total 300 de persoane.
În plus, partenerii proiectului au contribuit la redactarea și publicarea unor ghiduri menite să sprijine înființarea consiliilor locale ale copiilor, care vor facilita promovarea rezultatelor, experiențelor și valorilor proiectului.
STADIU PROIECT
FINALIZAT
INFO PROIECT
PROIECT
101056394 — CL.A.P. — CERV-2021-CHILD
PARTENERI
CISS – International South South Cooperation (Italia)
AHEAD – Association of Human Rights Educators (Spania)
Imago Mundi (România)
Replika Centre for Educational Theatre (România)
I Sicaliani (Italia)
ICDI – International Child Development Initiatives (Olanda)
FINANȚATOR
Uniunea Europeană prin programul Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)
