De ce teatru educațional?

Ideea de Şcoală şi ideea de Teatru nu sunt decât una şi aceeaşi idee. Ele s-au născut împreună.

Teatrul Educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a genera demersuri artistice de reprezentare colectivă. Orice spectacol teatral are, mai mult sau mai puțin un rol educativ. Teatrul Educațional  își propune să stimuleze și să educe permanent, atât în procesul de lucru, cât și în timpul reprezentațiilor teatrale, forța de improvizație, implicarea și soluționarea spontană a unor situații scenice, inteligența emoțională, adecvarea situațională și imaginația celor care îl creează. Teatrul Educațional devine astfel un act de învățare creativă a solidarizării în echipă, care începe de la primul atelier de teatru și continuă atâta timp cât spectacolul se joacă.

Teatrul Educațional se adresează în special copiilor și adolescenților, dar nu numai. Se adresează, deopotrivă, categoriilor de public pentru care teatrul înseamnă educarea participării la conștientizarea realităților actuale. Teatrul Educațional își propune să educe capacitatea de autoreprezentare – prin intervenții și soluții proprii  – a grupurilor implicate, dezvoltând împreună cu ele forme de lucru care le sunt caracteristice, în așa fel încât „rezultatul teatral” să fie cât mai aproape de modul de gândire și de acțiune al acestor grupuri.

În Teatrul Educațional, procesul de creație este o formă de educație continuă, în care toți participanții învață să-și dezvolte potențialul imaginativ, capacitatea de reacție, atenția la cei din jur, sensibilitatea, abilitățile dobândite și experiența de viață de care dispune. În Teatrul Educațional, fiecare este purtătorul unei povești care merită să fie transmisă. Nu există istorii mai valoroase decât altele, nu există „narațiuni de succes”, ci doar dorința celor implicați de a fi mesagerii unor lumi care, de multe ori, n-au șansa să fie auzite în toată profunzimea lor. În Teatrul Educaționalselecția exterioară este inexistentă, singurul tip de selecție accepat fiind selecția interioară, cea care se bazează exclusiv pe dorința și pe consecvența cu care cei care au venit o dată continuă să vină mereu. Cu alte cuvinte, rămâne cine vrea să se implice și cine participă cu o frecvență care să-i permită să ia parte la toate activitățile concepute.

Teatrul Educațional nu mizează pe competiție și pe „rezervații de talente”, ci accentuează rolul și disponibilitatea fiecărui participant de a-și explora lumea interioară. Talentul este povestea fiecăruia dintre noi. E nevoie doar de puțină atenție și încredere pentru a-l scoate la lumină. Teatrul Educațional pune accentul pe rolul jocului și inventării unor situații de viață pe care, experimentându-le direct, participanții le integrează ulterior în orizontul lor de cunoaștere socială. Înţelegem să valorăm Teatrul Educaţional în descendenţa unor iluştrii pedagogi şi artişti precum Dorothy Heatchote, Brain Way, Peter Slade, Viola Spolin, Augusto Boal.

Contact

Str. Lânăriei 93 – 95, sector 4,040395, Bucharest, Romania

centrulreplika@gmail.com

rezervari.replika@gmail.com

Rămâi la curent!

© Asociatia Culturala Replika

De ce teatru educațional?

Spune si altora!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin