Despre noi

Misiune
Ideea de școală și ideea de teatru nu sunt decât una și aceeași idee – ele s-au născut împreună.
Teatrul Educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a genera demersuri artistice de reprezentare colectivă.
Orice spectacol teatral are, mai mult sau mai puțin, un rol educativ. Teatrul Educațional își propune să stimuleze și să educe permanent, atât în procesul de lucru, cât și în timpul reprezentațiilor teatrale, forța de improvizație, implicarea și soluționarea spontană a unor situații scenice, inteligența emoțională, adecvarea situațională și imaginația celor care îl creează.
Teatrul Educațional nu mizează pe competiție și pe „rezervații de talente”, ci accentuează rolul și disponibilitatea fiecărui participant de a-și explora lumea interioară. Talentul este povestea fiecăruia dintre noi. E nevoie doar de puțină atenție și încredere pentru a-l scoate la lumină.
Teatrul Educațional pune accentul pe rolul jocului și inventării unor situații de viață pe care, experimentându-le direct, participanții le integrează ulterior în orizontul lor de cunoaștere socială.
Viziune
Centrul de Teatru Educațional Replika își dedică activitatea explorării și prezentării publice a creațiilor performative, concepute de artiști activiști într-o strânsă relație cu comunitatea. Artiștii și cetățenii activi dau replică problemelor comunităților.
Ne propunem să construim o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările.
Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susținut de întreaga comunitate. Accesul gratuit este o valoare fundamentală pentru filosofia Centrului Replika.
valori & principii
Accesul gratuit
Reprezentarea categoriilor maginalizate
Educarea cetățeniei solidare
6
ANi
Promovarea voluntariatului
Teatrul participativ
Formarea publicurilor active
Istoric



Fondat de Asociația Culturală Replika, Centrul de Teatru Educațional Replika și-a deschis porțile pe 13 februarie 2015 într-o veche hală industrială din zona Tineretului din București. Cei 4 membri fondatori – Mihaela Michailov, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu și Radu Apostol – au decis să deschidă acest spațiu în urma experienței lor din sfera teatrului angajat social și educațional.
În 6 ani, Centrul de Teatru Educațional Replika a organizat 6 ediții ale Platformei de Artă Educațională, eveniment axat pe reprezentații ale unor spectacole cu dimensiune educațională, prezentări de carte și proiecții de film. În cadrul Platformelor au fost jucate 70 de spectacole, în care au fost implicați peste 150 artiști, au fost prezentate 60 de cărți și studii, de către critici literari și autori cunoscuți, au fost vizionate 60 de filme.
La Centrul Replika au avut loc 26 de premiere, au fost organizate 20 de ateliere cu grupuri de copii și adolescenți (scriere dramatică, comunicare vizuală, jocuri și exerciții teatrale, dans contemporan) și au participat la evenimentele organizate peste 35.000 de spectatori.




PRemii


Premiul Consiliului Britanic
pentru activitatea de promovare și susținere a incluziunii sociale și încurajarea implicării civice
2018 – Gala premiilor uniter
Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural
2016 – Gala premiilor AFCN
Echipa

Radu Apostol
regizor de teatru și film, light designer, fondator Asociația Culturală Replika

Viorel Cojan
actor, fondator și președinte al Asociației Culturale Replika

Mihaela Rădescu
actriță, fondatoare Asociația Culturală Replika

Mihaela Michailov
dramaturg, critic de teatru, fondatoare Asociația Culturală Replika

Gabi Albu
scenograf, producător, arhitect

Silvana Negruțiu
actriță
Elena Găgeanu
video designer

Anna Aroș
voluntară
