Centrul de Teatru Educațional Replika reprezintă un spațiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării și prezentării publice a creațiilor artistice performative, concepute de artiste și artiști activiști într-o strânsă relație cu comunitatea. 

Fondat de Asociația Culturală ReplikaCentrul de Teatru Educațional Replika și-a deschis porțile pe 13 februarie 2015 într-o veche hală industrială din zona Tineretului din București. Cei 4 membri fondatori – Mihaela Michailov, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu și Radu Apostol – au decis să deschidă acest spațiu în urma experienței lor din sfera teatrului angajat social și educațional.

Artiștii și cetățenii activi dau replică problemelor comunităților.
An artistic "mouse trap" for community issues.

0
spectacole noi
0
ateliere cu copii și adolescenți
35500
spectatori
0
proiecte

PREMII

2016 – Gala Premiilor AFCN
Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural
2018 – Gala Premiilor Uniter
Premiul Consiliului Britanic pentru activitatea de promovare și susținere a incluziunii sociale și încurajarea implicării civice

MISIUNE

CENTRUL REPLIKA este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, proiecții de filme cu impact educațional, artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale interdisciplinare.

CENTRUL REPLIKA își propune să dezvolte și să promoveze programe de cercetare artistică și creații focusate pe teme și subiecte acute din societatea contemporană, valorizând o artă solidară cu lumea în care trăim.

CENTRUL REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. 

VIZIUNE

Credem că arta comunitară poate înnobila societatea, fiecare om se naște un artist, fiecare om este un pedagog în continuă formare.

Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susținut de întreaga comunitate.

Susținem dreptul la reprezentare a categoriilor marginalizate care se confruntă cu probleme ignorate sau insuficient explorate.

TEATRU EDUCAȚIONAL

Ideea de școală și ideea de teatru nu sunt decât una și aceeași idee – ele s-au născut împreună.

Teatrul educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a genera demersuri artistice de reprezentare colectivă. 

Orice spectacol teatral are, mai mult sau mai puțin, un rol educativ. Teatrul educațional  își propune să stimuleze și să educe permanent, atât în procesul de lucru, cât și în timpul reprezentațiilor teatrale, forța de improvizație, implicarea și soluționarea spontană a unor situații scenice, inteligența emoțională, adecvarea situațională și imaginația celor care îl creează.

Teatrul educațional nu mizează pe competiție și pe „rezervații de talente”, ci accentuează rolul și disponibilitatea fiecărui participant de a-și explora lumea interioară. Talentul este povestea fiecăruia dintre noi. E nevoie doar de puțină atenție și încredere pentru a-l scoate la lumină. 

Teatrul educațional pune accentul pe rolul jocului și inventării unor situații de viață pe care, experimentându-le direct, participanții le integrează ulterior în orizontul lor de cunoaștere socială.

ECHIPA REPLIKA

RADU APOSTOL

regizor de teatru și film, lighting designer, fondator Asociația Culturală Replika

MIHAELA MICHAILOV

dramaturgă, critic de artele spectacolului, fondatoare Asociația Culturală Replika

VIOREL COJANU

actor, fondator și director executiv al Asociației Culturale Replika

MIHAELA RĂDESCU

actriță, fondatoare Asociația Culturală Replika

GABI ALBU

scenograf, producător, arhitect

ELENA GĂGEANU

video designer