Despre noi

amintiri din epoca de scoala replika ado
Amintiri din epoca de școală

Misiune

Ideea de școală și ideea de teatru nu sunt decât una și aceeași idee – ele s-au născut împreună.

Teatrul Educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a genera demersuri artistice de reprezentare colectivă. 

Orice spectacol teatral are, mai mult sau mai puțin, un rol educativ. Teatrul Educațional  își propune să stimuleze și să educe permanent, atât în procesul de lucru, cât și în timpul reprezentațiilor teatrale, forța de improvizație, implicarea și soluționarea spontană a unor situații scenice, inteligența emoțională, adecvarea situațională și imaginația celor care îl creează.

Teatrul Educațional nu mizează pe competiție și pe „rezervații de talente”, ci accentuează rolul și disponibilitatea fiecărui participant de a-și explora lumea interioară. Talentul este povestea fiecăruia dintre noi. E nevoie doar de puțină atenție și încredere pentru a-l scoate la lumină. 

Teatrul Educațional pune accentul pe rolul jocului și inventării unor situații de viață pe care, experimentându-le direct, participanții le integrează ulterior în orizontul lor de cunoaștere socială.

Viziune

Centrul de Teatru Educațional Replika își dedică activitatea explorării și prezentării publice a creațiilor performative, concepute de artiști activiști într-o strânsă relație cu comunitatea. Artiștii și cetățenii activi dau replică problemelor comunităților.

Ne propunem să construim o platformă de creație pedagogică și artă participativă, prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările.

Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susținut de întreaga comunitate. Accesul gratuit este o valoare fundamentală pentru filosofia Centrului Replika.

valori & principii

Accesul gratuit

Reprezentarea categoriilor maginalizate

Educarea cetățeniei solidare​​

6

ANi

Promovarea voluntariatului

Teatrul participativ

Formarea publicurilor active

Istoric

fondatori
Miha R., Miha M., Vio & Radu
public replika
Public @Replika
Interventie culturala in scoli
Intervenție culturală

Fondat de Asociația Culturală Replika, Centrul de Teatru Educațional Replika și-a deschis porțile pe 13 februarie 2015 într-o veche hală industrială din zona Tineretului din București. Cei 4 membri fondatori – Mihaela Michailov, Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu și Radu Apostol – au decis să deschidă acest spațiu în urma experienței lor din sfera teatrului angajat social și educațional.

În 6 ani, Centrul de Teatru Educațional Replika a organizat 6 ediții ale Platformei de Artă Educațională, eveniment axat pe reprezentații ale unor spectacole cu dimensiune educațională, prezentări de carte și proiecții de film. În cadrul Platformelor au fost jucate 70 de spectacole, în care au fost implicați peste 150 artiști, au fost prezentate 60 de cărți și studii, de către critici literari și autori cunoscuți, au fost vizionate 60 de filme.

La Centrul Replika au avut loc 26 de premiere, au fost organizate 20 de ateliere cu grupuri de copii și adolescenți (scriere dramatică, comunicare vizuală, jocuri și exerciții teatrale, dans contemporan) și au participat la evenimentele organizate peste 35.000 de spectatori.

familia fara zahar replika
Familia fără zahăr
totul e foarte normal
Totul e foarte normal
Vinovat,ă Replika
Vinovat,-ă
maskar
Maskar [între]

PRemii

Premiul Consiliului Britanic
pentru activitatea de promovare și susținere a incluziunii sociale și încurajarea implicării civice

2018 – Gala premiilor uniter


Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural

2016 – Gala premiilor AFCN

Echipa

radu apostol replika

Radu Apostol

regizor de teatru și film, light designer, fondator Asociația Culturală Replika
vio cojanu replika

Viorel Cojan

actor, fondator și președinte al Asociației Culturale Replika

Mihaela Rădescu

actriță, fondatoare Asociația Culturală Replika

mihaela michailov replika

Mihaela Michailov

dramaturg, critic de teatru, fondatoare Asociația Culturală Replika

Gabi Albu

scenograf, producător, arhitect

silvana negrutiu replika

Silvana Negruțiu

actriță

Elena Găgeanu

video designer

Anna Aroș

voluntară

bogdan bobo bogdanoiu replika

Bogdan Bobo Bogdănoiu

actor, voluntar

Contact

Str. Lânăriei 93 – 95, sector 4,040395, Bucharest, Romania

centrulreplika@gmail.com

rezervari.replika@gmail.com

Rămâi la curent!

© Asociatia Culturala Replika

Despre noi

Spune si altora!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin