Încuiați

vârstă recomandată:

+14

durată:

1h20min

premieră:

sept 2020

Suntem într-un imperiu totalitar, în plină pandemie mușamalizată. La Parada Sănătății, fetița Ministrului Culturii spune: “împăratul tușește!”. Însă în povestea asta mulțimea nu-i dă dreptate copilului, iar fetița și părinții ei sunt ridicați și încuiați într-un loc secret. Părinții caută soluții de a se salva – inspirate și din natură, și din cultură – fără să știe că fata are o cameră ascunsă în “păpușe”.
„Lucrul la Încuiați rămâne – pentru mine – perioada cea mai încărcată de întrebări despre arta teatrală, mijloace şi scop. Răspund cu o comedie critică, un spectacol transformat în film, un film transformat în spectacol filmat. Prin intersecția celor două îmi duc mai departe propria cercetare şi vă spun, împreună cu echipa, o poveste despre noi, cei blocați pe atât de multe niveluri.” Leta Popescu – regizoarea spectacolului
 
Încuiați e felul în care mi-am reprezentat, ca în vis, molimile care ne bântuie azi. Realitate încuiată în distopie, basm încuiat în realitate, ritual de inițiere încuiat într-o farsă despre o familie care se luptă cu propria ei natură. Și cultură.” Maria Manolescu Borșa – autoarea textului
 
Încuiați este o producție care ne-a provocat pe toți: ce spunem şi cum spunem când nu ştim ce se întâmplă? Am decis să mergem împreună pas cu pas și să ne răspundem în primul rând nouă la aceste întrebări; în bezna incertitudinii, în curiozitatea descoperirii, în bucuria de a lucra.” Centrul Replika – producător

 

Spectacolul Încuiați face parte din programul multiannual „Personal/Colectiv. Proiect de Artă Educațională”, co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

producător:

Centrul Replika

text:

Maria Manolescu Borșa

regie:

Leta Popescu

distribuție:

Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Silvana Negruțiu, Maria Cioclov

scenografie:

Gabi Albu

sound design:

Andrei Raicu

lighting design:

Radu Apostol

filmare:

Andreea Lăcătuș, Leta Popescu, Radu Apostol

montaj:

Andreea Lăcătuș

machiaj:

Karina Dumitru

fotografii:

Isidor Popescu, Ioana Ofelia

mulțumiri:

Cristi Niculescu, Ovidiu Cioclov

Recenzii

Alex MircioiBoyz, girlz şi telefoane mobile
boyz and girlz nu este primul spectacol din repertoriul Centrului Educaţional Replika prin care se aduce o critică dinamicilor patriarhale dintre adolescenţi şi se subliniază nevoia unui discurs public/a unei educaţii sexuale mai riguroase în rîndul minorilor (un alt exemplu ar fi Foreplay al Ozanei Nicolau). Cu o atenţie pentru ritm şi mişcare scenică, Sînziana Koenig (regizoarea şi cofondatoarea BÉZNĂ Theatre) montează un text deopotrivă uşor de urmărit, puternic, dar şi iscusit.
Oana StoicaRușinea
Tema din Boyz and girlz, spectacolul Sînzianei Koenig (de la BÉZNĂ Theatre, companie independentă de teatru româno-britanică, unde îl are partener pe Nico Vaccari), se înscrie într-o direcţie asumată de Centrul de Teatru Educaţional Replika, aceea a conştientizării problemelor, reale şi concrete, cu care se confruntă tinerii astăzi. Textul prezintă o tragedie la indigo, iar unul dintre accentele principale cade tocmai pe repetitivitatea crimei şi a urmărilor ei, ceea ce denotă incapacitatea societăţii de a o preveni.
Oana BogzaruO tragedie cu boyz and girlz contemporană
„boyz and girlz”, o co-producție a Centrului de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre, pune față în față elevul care se izbește de tabuuri, părinții care se încăpățânează să nu-și dea la o parte ochelarii de cal și societatea care distruge, în loc să protejeze. Spectatorii, în mare parte adolescenți, zâmbesc tulburați de-a lungul reprezentației – ghicești în uimirea lor că nu se așteptau ca la teatru să fie ca la școală sau ca în viața lor personală.

|

Nu rata spectacolele viitoare de la Centrul Replika.  Rezervă-ti locul acum >