Ochii mamei

vârstă recomandată:

+14

durată:

1h 45min

premieră:

sept 2024

Spectacolul „Ochii mamei”, dramatizare după romanul „Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac, explorează relația dintre un fiu și mama sa, pe parcursul ultimelor luni din viața acesteia. Boala mamei și așteptarea morții declanșează un flux neașteptat de amintiri reprimate, cuvinte nespuse și revelații transformatoare. Împreună, cei doi trăiesc o viață întreagă înghesuită într-o singură vară.
 
Pentru prima dată, Aleksy își privește mama drept în ochi. Cu furie și cu tandrețe, Aleksy își privește mama și descoperă firele invizibile care ne leagă, în moduri nebănuite, de cei care nu mai sunt alături de noi.
 
Vara în care mama a avut ochii verzi nu s-a terminat niciodată.
Spectaculul Ochii mamei face parte din proiectul „COLIZIUNI. Vara în care mama avea ochii verzi”, inițiat și organizat de Asociația Culturală Replika și cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
 
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

producător:

Centrul Replika

dramatizare

Tania Drăghici & Vlad Ionuț Popescu

consultanță dramatizare:

Mihaela Michailov

regie:

Tania Drăghici

distribuție:

Vlad Ionuț Popescu

scenografie:

Maria Constantin

coregrafia:

Iulia Lupașcu

compoziția muzicală:

Ramona Niculae

ilustrația muzicală:

Darius Corneci

universul sonor:

Robert Găgeată

teatrolog asociat:

Daria Ancuța

psihiatră asociată/asistentă regie:

Andra Sultan

PR, comunicare:

Anna Aroș & Larisa Popa

foto:

Sabina Costinel

producție:

Viorel Cojanu

Recenzii

Alex MircioiBoyz, girlz şi telefoane mobile
boyz and girlz nu este primul spectacol din repertoriul Centrului Educaţional Replika prin care se aduce o critică dinamicilor patriarhale dintre adolescenţi şi se subliniază nevoia unui discurs public/a unei educaţii sexuale mai riguroase în rîndul minorilor (un alt exemplu ar fi Foreplay al Ozanei Nicolau). Cu o atenţie pentru ritm şi mişcare scenică, Sînziana Koenig (regizoarea şi cofondatoarea BÉZNĂ Theatre) montează un text deopotrivă uşor de urmărit, puternic, dar şi iscusit.
Oana StoicaRușinea
Tema din Boyz and girlz, spectacolul Sînzianei Koenig (de la BÉZNĂ Theatre, companie independentă de teatru româno-britanică, unde îl are partener pe Nico Vaccari), se înscrie într-o direcţie asumată de Centrul de Teatru Educaţional Replika, aceea a conştientizării problemelor, reale şi concrete, cu care se confruntă tinerii astăzi. Textul prezintă o tragedie la indigo, iar unul dintre accentele principale cade tocmai pe repetitivitatea crimei şi a urmărilor ei, ceea ce denotă incapacitatea societăţii de a o preveni.
Oana BogzaruO tragedie cu boyz and girlz contemporană
„boyz and girlz”, o co-producție a Centrului de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre, pune față în față elevul care se izbește de tabuuri, părinții care se încăpățânează să nu-și dea la o parte ochelarii de cal și societatea care distruge, în loc să protejeze. Spectatorii, în mare parte adolescenți, zâmbesc tulburați de-a lungul reprezentației – ghicești în uimirea lor că nu se așteptau ca la teatru să fie ca la școală sau ca în viața lor personală.

|

Nu rata spectacolele viitoare de la Centrul Replika.  Rezervă-ti locul acum >