Povești invizibile

vârstă recomandată:

+7

durată:

1h 

premieră:

mai 2023

Într-o zi ca oricare alta, o fetiță care nu vede ca alți copii, și mama ei, care vede multe pericole peste tot, înlocuiesc temele cu un joc pentru urechi și degete. Cele două traversează împreună păduri, șosele și chiar canalele de sub oraș. Oare unde vor ajunge până la urmă?

Povești invizibile este un spectacol inspirat din lumea copiilor nevăzători. Copiii și părinții văzători sunt invitați să aleagă dacă vor să vadă „totul deodată”, adică să se uite ca spectatorii obișnuiți, sau vor să-și antreneze urechile și degetele și să parcurgă poveștile „bucată cu bucată”.

Povești invizibile este spectacolul unei călătorii-învățare, care ne provoacă să ne imaginăm multiple posibilități de a atinge lumea din jurul nostru: cu buricele degetelor care se mișcă lent pe contururi, cu tălpi care încearcă să urce cât mai sus, cu genunchi care nu stau la locul lor, cu urechi care se lipesc de zgomote.

Spectacolul face parte din proiectul „Povești invizibile. În lumea copiilor nevăzători”, un proiect de intervenția culturală și educație participativă, în cadrul căruia au avut loc ateliere cu elevi și profesori din mai multe școli pentru copii nevăzători din țară, și interviuri cu părinți. Spectacolul este o coproducție între Teatrul GONG din Sibiu și Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

producători:

Teatrul Gong & Centrul Replika

text:

Mihaela Michailov

direcția de scenă:

Selma Dragoș

distribuția:

Mihaela Rădescu, Eliza Păuna

spațiu și instalație tactilă:

Gabi Albu

muzica:

Alexei Țurcan

sound design:

Claudiu Rusu

lighting design:

Dragoș Petrișor

Recenzii

Alex MircioiBoyz, girlz şi telefoane mobile
boyz and girlz nu este primul spectacol din repertoriul Centrului Educaţional Replika prin care se aduce o critică dinamicilor patriarhale dintre adolescenţi şi se subliniază nevoia unui discurs public/a unei educaţii sexuale mai riguroase în rîndul minorilor (un alt exemplu ar fi Foreplay al Ozanei Nicolau). Cu o atenţie pentru ritm şi mişcare scenică, Sînziana Koenig (regizoarea şi cofondatoarea BÉZNĂ Theatre) montează un text deopotrivă uşor de urmărit, puternic, dar şi iscusit.
Oana StoicaRușinea
Tema din Boyz and girlz, spectacolul Sînzianei Koenig (de la BÉZNĂ Theatre, companie independentă de teatru româno-britanică, unde îl are partener pe Nico Vaccari), se înscrie într-o direcţie asumată de Centrul de Teatru Educaţional Replika, aceea a conştientizării problemelor, reale şi concrete, cu care se confruntă tinerii astăzi. Textul prezintă o tragedie la indigo, iar unul dintre accentele principale cade tocmai pe repetitivitatea crimei şi a urmărilor ei, ceea ce denotă incapacitatea societăţii de a o preveni.
Oana BogzaruO tragedie cu boyz and girlz contemporană
„boyz and girlz”, o co-producție a Centrului de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre, pune față în față elevul care se izbește de tabuuri, părinții care se încăpățânează să nu-și dea la o parte ochelarii de cal și societatea care distruge, în loc să protejeze. Spectatorii, în mare parte adolescenți, zâmbesc tulburați de-a lungul reprezentației – ghicești în uimirea lor că nu se așteptau ca la teatru să fie ca la școală sau ca în viața lor personală.

|

Nu rata spectacolele viitoare de la Centrul Replika.  Rezervă-ti locul acum >