Proiectul Cyberbulling. Adolescență și violență a cuprins mai multe tipuri de activități: spectacolele-lectură în licee -parte din observațiile celor care au participat au fost integrate în scenariul de spectacol- realizarea spectacolului boyz and girlz, în regia Sînzianei Koenig, realizarea unui atelier de educație sexuală în două licee din București: Colegiul Național George Coșbuc și Liceul Benjamin Franklin coordonate de trainerul Adriana Radu), publicarea cărții de spectacol, organizarea dezbaterilor post-spectacol, organizarea unei reprezentații pentru eleve și elevi de liceu.
Finanțator
Administrația Fondului Cultural Național
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri
Teatrul Beznă
Agenția Egalitate de Șanse
Colegiul Național George Coșbuc
Liceul Benjamin Franklin
Blogul Sexul versus Barza
Ce s-a întâmplat
Spectacole-lectură în licee
o parte din observațiile celor care au participat au fost integrate în scenariul de spectacol
Spectacolului Boyz and Girlz
boyz and girlz este un spectacol de teatru social care explorează consecințele tragice ale valorilor patriarhale în viețile adolescenților pe care sociatatea încearcă să-i protejeze prin ignoranță.
Ateliere de educație sexuală
Atelierele au fost coordonate de Adriana Radu și au i-au avut ca participanți pe elevii și elevele Colegiului Național George Coșbuc și Liceului Benjamin Franklin
Reprezentații în liceu
La atelierele coordonate de Adriana Radu, autoarea blogului Sexul versus barza au participat eleve și elevi de liceu din cele două licee care au beneficiat de un cadru de dezbatere, analiză, reflecție și interogare a felului în care se vorbește despre sexualitate în România.
Dezbateri post-spectacol
La toate reprezentațiile au avut loc discuții legate de numărul tinerilor care își agresează colegii online (număr în creștere potrivit statisticilor), de importanța introducerii educației sexuale în școli, de discuții pe tema sexualității care au loc în familie, de felul în care tinerii se solidarizează sau, dimpotrivă, îl/o izolează pe cel/cea agresat/ă. Discuțiile au fost moderate de Irina Costache, sociolog, autoarea unor studii și articole despre egalitatea de gen. La discuții a participat un public activ, interesat de tematica propusă.
Publicarea cărții de spectacol
Cartea spectacolului, care include scenariului piesei, publicată în 500 de exemplare va putea fi citită de un public interesat nu doar de dimensiunea teatrală, ci și de reflecția asupra efectelor cyberbulling-ului. Cartea poate fi un bun material de dezbatere cu elevi, organizații interesate de combaterea violenței online, factori de decizie care își pot îmbogăți campaniile anti-violență în școală.
Rezultate
atât spectatori tineri, elevi de liceu, cât și spectatori adulți au fost preocupați de problematica abordată și de impactul ei în societatea contemporană
spectatorii au participat la dezbateri post-spectacol
25
participanți la ateliere de educație sexuală din școli
500
exemplare ale cărții spectacolului
Beneficiari
Direcți
artiștii implicați în realizarea spectacolului
elevele și elevii participanți la atelierele de educație sexuală
Agenția pentru Egalitate de Șanse - partener al proiectului
Indirecți
publicul larg
alte organizații și asociații culturale care sunt intereste dedezvoltarea unor problematici sociale representative pentru publicul tânăr
cadre didactice preocupate de ateliere de educație sexual
organizații care dezvoltă programme sociale relaționate cu tematica cyberbulling-ului