JOACĂ CE VEZI! Intervenție culturală în școală

2018 –
2018

Obiectivele proiectului

”Joacă ce vezi! Intervenție culturală în școală” este un proiect de intervenție culturală în școli, derulat de artiști ai Centrului de Teatru Educațional Replika. Pentru că în anul 2018, am revenit în Școala Gimnazială nr 95, echipa proiectului, împreună cu corpul profesoral și direcțiunea școlii am decis ca tema din acest an să fie: Reciclarea. Proiectul a dezvoltat abilitatea artiștilor de a lucra în școală și i-a antrenat pe aceștia în noi practici de artă participativă și artă site-specific. În cadrul proiectului s-a intervenit asupra mai multor spații din școală. Acest tip de intervenție culturale determină moemntul în care copiii pot pune în valoare ceea ce simt și gândesc, sunt încurajați să-și manifeste spiritul civic, conștiința apartenenței la o comunitate, să împărtășească celorlalți povești și întâmplări care ne fac să fim ceea ce suntem.

Finanțator

Administrația Fondului Cultural Național
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri

Ce s-a întâmplat

Am lucrat cu o grupă de elevi și eleve din clasele a VI a, alături de care am explorat modalități de reconvertire, recuperare, reciclare a unor bunuri, obiecte cu care ne intersectăm zilnic: pet-uri, huse de telefon mobil, pahare și lingurițe de unică folosință, în general obiecte care se regăsesc cel mai adesea în coșurile de gunoi, la finalul fiecărei zi de școală.

În timpul atelierelor derulate în cadrul intervenției culturale, elevii și elevele au imaginat mesaje scrise cu care am inscripționat tricouri deteriorate, prelungindu-le astfel viața, punându-le în valoare atât importanța specifică pentru fiecare dintre ei, ele, cât mai ales punând în valoare aspirațiile, ideile, valorile pe care copiii țin să le împărtășească celor de lângă ei.

Intervenția culturală s-a axat preponderent pe spațiul exterior al școlii, copiii fiind încurajați să imagineze mesaje, îndemnuri, desene prin care să atragem atenția asupra gestionării gunoaielor pe care zi de zi le lăsăm în urmă, în spațiul școlii. Astfel, SeReBe, alături de copiii participanți au intervenit asupra coșurilor de gunoi amplasate în curtea școlii.

În timpul prezentării finale a rezultatelor proiectului de intervenție culturală din acest an, din cadrul Școlii Gimnaziale nr 95, au fost prezenți și elevii și elevele care au participat la prima ediție. Prezența lor a fost deosebit de prolifică, pentru că au împărtășit colegilor mai mici experiența lor și în acest fel, tracul și emoțiilor participanților din acest an, au fost pas cu pas înlăturate, iar către final au reușit fiecare dintre ei, ele să împărtășească tuturor celor prezenți povestea din spatele mesajelor inscripționate pe tricourile astfel reciclate.

Rezultate

implicarea participanților în conceperea unor mesaje care să-i reprezinte
creșterea motivației lor de a se implica în activități școlare, interesul pentru arta participativă
conducerea școlii și-a manifestat interesul pentru continuarea atelierelor și pentru stabilirea unui parteneriat de durată cu Centrul de Teatru Educațional Replika

Beneficiari

Direcți

  • La ateliere au participat peste 60 de copii
  • la prezentările finale peste 100 de persoane – elevi și eleve, cadre didactice, părinți.

Indirecți

Mențiuni în presă

Contact

Str. Lânăriei 93 – 95, sector 4,040395, Bucharest, Romania

centrulreplika@gmail.com

rezervari.replika@gmail.com

Rămâi la curent!

© Asociatia Culturala Replika

JOACĂ CE VEZI! Intervenție culturală în școală

Spune si altora!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin