Linii sonore. Teatru în transportul public

2021 –
2021

Obiectivele proiectului

Scopul proiectului este dezvoltarea unui format complex de teatru radiofonic, cu o componentă spectaculară și una educațională, care își propune cercetarea relației oamenilor cu orașul în care locuiesc (în mod specific, București) și cum această relație poate fi manipulată de știrile panicarde din mass media. De asemenea, proiectul își propune formarea și inițierea studenților în metode și practici specifice spectacolului sonor, emisiunilor radio și podcast.

Proiectul „Linii sonore. Teatru în transportul public” propune un dialog creativ între scena de arte performative, mobilitatea individului și tehnologie (internetul și telefonul mobil) pentru a găsi împreună formate de producție, comunicare și implicare a publicului în noile creații artistice. Această colaborare își propune trecerea spre digitalizarea artei performative, acumularea de cunoștințe noi și creșterea capacității de producție pentru produse culturale care utilizează noile tehnologii, precum și a accesibilizării acestora pentru un public mai larg, la nivel național și internațional.

Proiectul constă în realizarea unui spectacol de teatru sonor cu o componentă de new media (realitate augmentată) și organizarea a două ateiere de pregătire profesională pentru studenți și absolvenți de teatru și film, interesați în a afla mai multe despre producția unui spectacol de teatru sonor, a unei emisiuni de radio și a unui podcast. Cele două ateliere au fost susținute de Ilinca Stihi și Jack Bowman.

Ilinca Stihi este regizor de teatru și membră a Societății Române de Radiodifuziune, premiată cu multiple premii internaționale și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului în 2013, membră al juriului Festivalului Internațional de Radio de la New York din 2013 și președinte al juriului de teatru radiofonic în cadrul Festivalului Prix Marulic din Croația în 2014, unde susține și un workshop intitulat ”Iluzia. O hartă”.

Jack Bowman este un scriitor, regizor și producător de ficțiune audio/podcast premiat. Cu o experiență de peste 16 ani în teatru sonor/podcast, Jack a co-creat THE SPRINGHEEL SAGA pentru Wireless Theater Ltd. din Marea Britanie, câștigător a numeroase premii, inclusiv un hat-trick al lui Mark Time Ogles în Statele Unite ale Americii. Jack a produs conținut audio și la BBC Radio 4, BBC Sounds și RNIB. Alte titluri notabile includ premiul pentru DEAD LONDON, MURDER ON THE ORIENT EXPRESS de la Audible UK (cu nominalizații la premiile Oscar Tom Conti și Sophie Okonedo), ARABIAN NIGHTS, THE SOUL BREAKER și THE DARKWATER BRIDE. Următorul lui proiect în calitate de producător executiv pentru Datura Studios este filmul UNSINKABLE de la North Atlantic Ridge, cu Thomas Brodie Sangster, Nathalie Emmanuel, Brian Cox și John Malkovich, care va fi lansat în 2022.

Spectacolul de teatru sonor interactiv – Reporter special – își propune explorarea vieții citadine bucureștene aflate constant sub presiunea mesajelor violente transmise prin mass media. Publicul urmărește evoluția unei povești din perspectiva celor cinci personaje implicate. Fiecare moment al acțiunii se petrece în câte o locație simbolică din centrul capitalei. De la Piața Sf. Gheorghe, până la Lupoaică, evenimentele se transformă în situații comice în cascadă. Postul de radio bucureștean devine jucător, iar oamenii obișnuiți trebuie să se transforme în reporteri speciali. Scenele sunt accesibile prin scanarea codurilor QR amplasate în cele 5 locații din centrul Bucureștiului, iar componenta de realitate augmentată poate fi experimentată prin intermediul aplicației ARTLINK.

Finanțator

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București & Administrația Fondului Cultural Național – AFCN
Proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021”. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro //// Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri

Ce s-a întâmplat

Atelier de regie teatru sonor

29 iunie - 4 iulie

Ilinca Stihi a condus un atelier de regie teatru sonor pentru studenți, absolvenți și pasionați de teatru radiofonic la Centrul Replika.

Atelier producție conținut audio pentru emisiuni radio și podcast-uri

1 - 4 noiembrie

Jack Bowman a condus un atelier online de producție conținut audio pentru emisiuni de radio și podcast-uri. Atelierul a fost ținut pe platforma Zoom.

Reporter special

5 mai - 15 noiembrie

Spectacolul de teatru sonor interactiv - Reporter special - își propune explorarea vieții citadine bucureștene aflate constant sub presiunea mesajelor violente transmise prin mass media. Scenele sunt accesibile prin scanarea codurilor QR amplasate în cele 5 locații din centrul Bucureștiului, iar componenta de realitate augmentată poate fi experimentată prin intermediul aplicației ARTLINK.

Rezultate

Beneficiari

Direcți

Indirecți

Mențiuni în presă

Contact

Str. Lânăriei 93 – 95
sector4, 040395, București

+40 732 101 860

centrulreplika@gmail.com

Rămâi la curent!

© Asociatia Culturala Replika

Termeni si Conditii Politica de confidentialitate

Linii sonore. Teatru în transportul public

Spune si altora!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin