Platforma de Artă Educațională

2017 –
2018

Obiectivele proiectului

Platforma de Artă Educațională 2017-2018 este un proiect de cercetare educațională și performare artistică, dedicat în special tinerilor, cu un pronunțat caracter multidisciplinar, care și-a propus, în primul din cei doi ani de desfășurare, formarea de publicuri noi, prezentarea unor spectacole, cărți și filme pe teme relevante pentru orizontul de ateptare a tinerilor, realizarea unor ateliere de conștientizare cu eleve/elevi de liceu pe tema încălzirii globale și consumului excesiv, prezentări ale etapelor de documentare în vederea creării unui spectacol care pornește de la exercițiile din cadrul atelierului.

Finanțator

Administrația Fondului Cultural Național
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri

Ce s-a întâmplat

Micro-stagiunea de teatru educațional în perioada

martie-iunie 2018

Spectacolele au abordat tematici axate pe o analiză critică a sistemului de predare-învățare din România, pe violența în școală și efectele dureroase în rândul copiilor și adolescenților, pe depășirea șocului post-traumatic legat de pierderea cuiva apropiat din familie (frate, soră), pe înțelegerea extinsă, non-restrictivă a familiei contemporane, pe rasisim și discriminare. Una dintre temele recurente în cadrul micro-stagiunii a fost socializarea online și formele extreme pe care le poate lua, afectând substanțial evoluția emoțională a tinerilor. Micro-stagiunea a cuprins, pe lângă spectacole, prezentarea unor cărți și vizionarea de filme axate pe problematici înrudite cu temele spectacolelor. Conceptul micro-stagiunii este prezentarea unor produse culturale relaționate din punct de vedere al temei abordate, în așa fel încât diferite categorii de public să aibă posibilitatea să reflecteze din perspective multiple asupra unor problematici corelate între ele.

Atelierul „Lecția ca spectacol” dedicat profesorilor

iunie-septembrie

Atelierul „Lecția ca spectacol” dedicat profesorilor, având ca temă inovarea mijloacelor de predare-învățare cu ajutorul metodelor teatrale, coordonat de artiștii Centrului de Teatru Educațional Replika. Atelierul s-a desfășurat în lunile iunie-septembrie pentru un număr de 10 cadre didactice. În cadrul întâlnirilor au fost aduse în discuție modalități de conștientizare și responsabilizare socială care promovează diversitatea și toleranța față de probleme sociale acute. În urma acestor întâlniri a fost realizată și o documentare pentru spectacolul de teatru intitulat ”Limite”.

5 prezentări publice ale proiectului de spectacol de teatru ”Limite”

septembrie - decembrie

5 prezentări publice ale proiectului de spectacol de teatru ”Limite” care au inclus în structura lor prezența unor cadre didactice, inovând astfel la nivel de conținut și concept spectacular. În urma atelierelor derulate cu profesorii și elevii din cele două instituții de învățământ, partenere în proiect (Școala Gimnazială nr 114 Principesa Margareta și Liceul Teoretic Benjamin Franklin), s-a realizat o arhivare a situațiilor, întâmplărilor emblematice cu care s-au confruntă atât copiii/elevii, cât mai ales profesorii/dascălii în procesul de predare a materiilor. Prezentările publice au fost concepute atât ca un prilej de rememorare și confruntare cu tarele și frustrările trăite de-o parte și de alta a ”catedrei”, în timpul unei ore de curs, cât și ca un prilej inevitabil de dezbatere publică, de păreri pro și contra cu privire la modelul de predare-învățare.

Rezultate

90

artiști care au fost implicați în prezentarea spectacolelor din cadrul micro-stagiunii de artă educațională

12

spectacole programate

12

cărți/studii/articole prezentate

12

filme vizionate

10

cadre didactice care au beneficiat de o serie de întâlniri cu artiștii Centrului Replika și în care au fost aduse în discuție modalități de conștientizare și responsabilizare socială care promovează diversitatea și toleranța față de probleme sociale acute

Beneficiari

Direcți

  • peste 800 de spectatori care au participat la evenimentele din cadrul micro-stagiunii de artă educațională
  • cei doi parteneri ai proiectului – Școala Gimnazială nr 114 Principesa Margareta și Liceul Teoretic Benjamin Franklin
  • 10 cadre didactice prezente/prezenți la atelier

Indirecți

  • publicul larg
  • artiști și operatori culturali, ONG-uri și autorități care au ca profil de activitate proiecte educaționale
  • organizații care dezvoltă activități în domeniul protecției mediului și care pot folosi teatrul în diseminarea acțiunilor pe care le dezvoltă

Contact

Str. Lânăriei 93 – 95, sector 4,040395, Bucharest, Romania

centrulreplika@gmail.com

rezervari.replika@gmail.com

Rămâi la curent!

© Asociatia Culturala Replika

Platforma de Artă Educațională

Spune si altora!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin