Soare arzător

vârstă recomandată:

+14

durată:

1h

premieră:

oct 2023

Femei care lasă în urma lor vieți la care așteaptă să se întoarcă. Femei care, odată ajunse într-un penitenciar, încearcă să creeze comunități de sprijin care să le ajute să supraviețuiască. Femei pentru care existența de dincolo de porțile care se închid în urma lor înseamnă ore în care muncesc, ore în care se plimbă într-un spațiu îngust, ore în care trăiesc după reguli stricte, ore în care fac quilling, ore în care vorbesc la telefon cu cei dragi. Femei care speră că, atunci când vor ieși din penitenciar, vor face o facultate, vor pleca în străinătate, nu vor fi stigmatizate. Femei care provin din medii diferite, din clase sociale diferite, din lumi diferite. Toate, împreună, în același loc. Toate, împreună, așteptând ziua în care vor pleca.

Spectacolul Soare arzător are la bază o documentare făcută în Penitenciarul de Femei de la Târgșor, timp de 8 luni de zile. Poveștile – documentate prin intermediul unor exerciții de story-
telling și prin interviuri cu deținute care au participat la atelierul de teatru educațional – au fost ficționalizate și transformate în scenariul unui spectacol de teatru care devine mărturia întâlnirii dintre artistele și artiștii proiectului, deținute și personalul de penitenciar.

Soare arzător sondează experiențe de viață care au în centru lumea unui penitenciar de femei și realitățile ei fragile, la limita dintre alegeri individuale și dependențe de contexte sociale care
modelează opțiunile personale. Spectacolul propune o reflecție asupra rolului sistemului carceral și posibilelor lui transformări emancipatoare.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului multianual „Pentru siguranța femeilor. Proiect de artă incluzivă”. Acest proiect este cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

producător:

Centrul Replika

text:

Mihaela Michailov

regie:

Luiza Mihăilescu

distribuție:

Katia Pascariu, Mihaela Teleoacă

asistență regie & mișcare scenică:

Paula Dunker

scenografie:

Gabi Albu

muzică:

Alex Bălă

documentare:

Paula Dunker, Luiza Mihăilescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu

Recenzii

Alex MircioiBoyz, girlz şi telefoane mobile
boyz and girlz nu este primul spectacol din repertoriul Centrului Educaţional Replika prin care se aduce o critică dinamicilor patriarhale dintre adolescenţi şi se subliniază nevoia unui discurs public/a unei educaţii sexuale mai riguroase în rîndul minorilor (un alt exemplu ar fi Foreplay al Ozanei Nicolau). Cu o atenţie pentru ritm şi mişcare scenică, Sînziana Koenig (regizoarea şi cofondatoarea BÉZNĂ Theatre) montează un text deopotrivă uşor de urmărit, puternic, dar şi iscusit.
Oana StoicaRușinea
Tema din Boyz and girlz, spectacolul Sînzianei Koenig (de la BÉZNĂ Theatre, companie independentă de teatru româno-britanică, unde îl are partener pe Nico Vaccari), se înscrie într-o direcţie asumată de Centrul de Teatru Educaţional Replika, aceea a conştientizării problemelor, reale şi concrete, cu care se confruntă tinerii astăzi. Textul prezintă o tragedie la indigo, iar unul dintre accentele principale cade tocmai pe repetitivitatea crimei şi a urmărilor ei, ceea ce denotă incapacitatea societăţii de a o preveni.
Oana BogzaruO tragedie cu boyz and girlz contemporană
„boyz and girlz”, o co-producție a Centrului de Teatru Educațional Replika și BÉZNĂ Theatre, pune față în față elevul care se izbește de tabuuri, părinții care se încăpățânează să nu-și dea la o parte ochelarii de cal și societatea care distruge, în loc să protejeze. Spectatorii, în mare parte adolescenți, zâmbesc tulburați de-a lungul reprezentației – ghicești în uimirea lor că nu se așteptau ca la teatru să fie ca la școală sau ca în viața lor personală.

|

Nu rata spectacolele viitoare de la Centrul Replika.  Rezervă-ti locul acum >